Acceptance and commitment therapie

 Acceptance and commitment therapie (ACT)  is een nieuwe vorm van gedragstherapie ontwikkeld door drie Amerikaanse psychologen:
Steven Hayes, Kelly Wilson & Kirk Strosahl.
ACT  helpt je te bepalen wat écht belangrijk voor je is, en daar ook naar te handelen.

ACT helpt

ACT is wetenschappelijk erkend als een effectieve en bewezen therapie voor verschillende soorten problemen en pijn, maar ook bedoeld voor mensen die bewuster in het leven willen staan. ACT heeft mij geholpen om dichter bij mijn eigen waarden te komen en te doen wat ik écht wil in het leven. Met plezier draag ik dat ook naar andere mensen uit. Accepteer wat buiten je macht ligt en doe wat je leven verrijkt. Dat is het doel van ACT.

Wat leer je met ACT

Met ACT ontwikkel je concrete vaardigheden om beter om te kunnen gaan met vervelende gedachten of gevoelens. Je leert om ‘enge’ dingen niet te vermijden. Pijn, angst en andere negatieve gevoelens en ervaringen zijn inherent aan het leven. Vroeg of laat word je ermee geconfronteerd. Juist door ze te accepteren ontstaat ruimte waarin je opnieuw kunt kiezen voor de dingen die er werkelijk voor jou toe doen. ACT doorloopt 6 stappen:

  • Acceptatie: Vervelende gedachten en gevoelens actief uitnodigen.
  • Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel raken.
  • Zelf als Context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
  • Hier en Nu: In contact komen met het hier en nu (mindfulness).
  • Waarden: Ontdekken wat je echt belangrijk vindt in het leven.
  • Toegewijd Handelen: Op basis van je waarden dingen ondernemen.

Oefenen in psychologische flexibiliteit

De 6 stappen staan in verband met elkaar. Je past ze in combinatie toe en wordt daarmee psychologisch flexibeler: je kunt aanwezig zijn, je open stellen en doen wat je moet doen. Deze flexibiliteit voorkomt dat je leven in het teken staat van de problemen die op je pad komen. Met ervaringsgerichte oefeningen ontwikkel je vaardigheden hierin. Meer weten over behandeling met ACT in Maastricht of omgeving? Neem contact op.

Leestip

De klappen van het leven

Reacties zijn gesloten.