Verlies en rouwverwerking

Door het overlijden van je vader, moeder, een groot verlies, in welke vorm dan ook, kom je (soms onbewust) in een rouwproces terecht. Rouwen helpt verlies te verwerken. Maar soms lukt dat niet. Als psycholoog en ervaringsdeskundige leer ik je omgaan met wat niet te veranderen is.

Verlies, in welke vorm dan ook

Je verliest je vader, moeder, kind of hond, je werk, je gezondheid of je toekomst. Hierdoor kom je (soms onbewust) in een rouwproces terecht. Rouwen is het langzaam leren beseffen dat door een verlies je leven ingrijpend veranderd is. Ook de bewustwording dat een bepaalde verandering onomkeerbaar is, hoort erbij.

Rouwen helpt bij verliesverwerking

Bij een rouwproces komen er allerlei gevoelens naar boven, waar je soms geen raad mee weet, zoals verdriet, boosheid, angst, schuld en verwarring. Of het zorgt ervoor dat je jezelf juist afsluit voor alle gevoel, wat ook beangstigend kan zijn. Door het verdriet sta je met je ziel onder je arm of met je handen in het haar. Dan is het prettig als er iemand met je meeloopt. 

Leren omgaan met verlies

Gevoelens hebben een functie. Zo zijn tranen bedoelt om de ‘wond’ te helen die is ontstaan door het verlies. Verdriet en boosheid zijn er om iets te laten weten en vooral om gevoeld te worden. In mijn praktijk in Maastricht of Bemelen krijgen ze de aandacht, en leer je omgaan met wat niet te veranderen is. Als psycholoog kan ik jou dat steuntje in de rug geven, waardoor je jezelf weer terug kan vinden. Dit kan ook al wandelend door het heuvelland in Zuid Limburg.

Reacties zijn gesloten.