EMDR therapie

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization en Reprocessing.
EMDR is een van de meest effectieve therapieën om posttraumatische stoornis (PTSS) symptomen te verminderen.

Wat is EMDR?

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, gepest zijn of geweld. Het wordt met name ingezet ter behandeling traumagerelateerde angstklachten. Maar deze behandelmethode kan ook bij meer psychische klachten (als een laag zelfbeeld) een effectieve therapie zijn.

Bij EMDR wordt meestal gedacht aan “klassieke” trauma’s met als gevolg een acute stressstoornis of PTSS. Maar alle overige beschadigende gebeurtenissen samenhangend met klachten als een negatief zelf- of mensbeeld zijn ook heel goed behandelbaar met EMDR. Hierbij kun je denken aan verlies van werk en/of relatie, pestervaringen, een moeizaam verlopend rouwproces, problemen met intimiteit en seksualiteit.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

In de EMDR therapie vertel je me de herinnering aan een trauma en tegelijkertijd leid ik je af met bijvoorbeeld handbewegingen of geluiden. Doorgaans brengt dit een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na elke set (werkgeheugenbelasting)  oogbewegingen vraag ik je om je te concentreren op de meest opvallende verandering. Daarna wordt de behandeling herhaald.

Behandelduur

Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling langer.

Wat levert het op?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen goed op EMDR reageren. Door middel van EMDR wordt het natuurlijk verwerkingsmechanisme gestimuleerd met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis meer een plek krijgt. De grootste kracht van EMDR is dat EMDR de onevenwichtigheden in de hersenen laat herstellen vergelijkbaar met hoe het lijf fysieke klachten geneest. 

Reacties zijn gesloten.